Hepimize küçükken ve ders çalışırken büyüklerimiz bize dik durmamızı söylemişlerdir. Kendimizi kısa süreliğine düzeltip daha sonra tekrar eski kambur halimizi aldık muhtemelen. Bize dik dur diyen büyüklerimiz çok haklılarmış meğerse!
Özellikle küçükken duruşumuzda yapılan yanlışlar gençlik ve yetişkinlik dönemindeki kas ağrılarının en önemli sebeplerinden. Çocukken dik durmanın hayatımıza etkisini anlayamamakla birlikte dik durmak için ekstra bir çaba göstermemekteyiz. Bu durumlara eklenen ağır okul çantası taşımak, ders çalışırken dik durmamak ve telefonda geçirilen sürede yanlış durularak küçüklükten süre gelen duruş bozuklukları oluşmakta olup kas sistemimizi olumsuz etkilemektedir.
Gençlik ve yetişkinlik dönemlerinde ise giderek artan bilgisayar başında geçirilen saatler, ofis içi hareketsiz hayat, bilinçsiz yapılan ev işleri, rahatsız koltuklar, direksiyon başında tüketilen dakikalar bizleri doğal duruşumuzdan uzaklaştırıyor.
Peki bu doğal duruştan uzaklaşmanın kas sistemine olan etkisi nedir?
Baş ağrısı
Duruş bozukluğu başın arkasındaki, boyundaki, sırtın üstündeki ve çenedeki kasları gererek ve yorarak baş ağrısına neden olabilir. Sadece dik durması istenen ve tedavilerinde başka bir değişiklik yapılmayan hastaların ağrı düzeylerinde ve sıklığında belirgin şekilde azalma görülmüştür.
2. Sırt ve boyun ağrısı
Sırtın ve boynun arkasında ağrı, sertlik ve gerginlik olması duruş bozukluğuna neden olur. Duruş bozukluğu da ağrı ve gerginliğe neden olur. Dikkat edilmezse bu kısır döngü günlük hayat kalitesini belirgin olarak azaltır.
3. Diz kalça ve ayak ağrısı
Kas gerginliği, dengesizliği, esneklik kaybı ve kalçaların hizada olmaması dizlerin ve ayakların etkileyerek duruş bozukluğuna neden olabilir. Bu duruş bozukluğu da yine tavuk-yumurta ilişkisi şeklinde bel, kalça, diz ve ayak bileği ağrılarına neden olur.
4. Omuz ağrısı ve omuz tutulması
Kolumuzu omzumuza ve gövdemize bağlayan kaslarda sertlik, zayıflık veya dengesizlik olması hem postür bozukluğuna, hem de bu kasların tendonlarında iltihaba neden olur.
5. Çene ağrısı ve çene eklemi bozuklukları
Başın devamlı ileride durması hem çene ekleminde hem de çenenin kendisinde ağrılara neden olur.
6. Göğüs kafesinin küçülmesine bağlı olarak yorgunluk ve nefes problemleri
Kötü duruş göğüs kafesinizi küçültür ve diyafragmanızın serbest hareket edememesine neden olur. Bu da akciğer kapasitenizi azaltarak hem yorgunluk, hem de enerjisizliğe neden olur.
Gün içerisinde duruşumuzu korumamak, dik durmamak kas sisteminin çalışmasını engelleyip kasların küçülmesine tembelleşmesine neden olurken, dik durmak eklemlerin uzun ömürlü olmasında etkilidir. Düzgün duruş sırasında dengeli çalışan kaslar, eklemlere dengeli yük dağılımını sağlayarak eklemlerin yıpranmasını önler.
Dik durmak kas sistemi için bu kadar önemliyken peki nasıl dik durabiliriz?
Kodgem Straight
Kodgem Straight dik durmak için tasarlanmış olan giyilebilir özel bir asistandır. Straight gün içerisinde dik durmadığınız zamanlarda size titreşimler göndererek dik durmanızı sağlamakla birlikte iyi bir postürün oluşması için en önemli etken olan doğru duruşun korunmasında sizi uyarmaktadır.
Çoğu kişi uyarılınca dik durmaya başlıyor, ancak sonra tekrar kambur pozisyonuna dönüyor tam da bu noktada Kodgem Straight sayesinde artık bu durum pek de mümkün değil. Her an ve her yerde yanınızda olan Straight duruşunuzun bozulduğu an sizi dik durmak için uyarıyor bu sayede gün içerisinde duruş pozisyonunuzu korumuş oluyorsunuz. Verilen bildirim sayesinde her an dik durmaya çalışarak kaslarınız gelişmekte ve güçlenmektedir. Bu sayede güçlenen kas sisteminiz ile birlikte kaslarınız daha uzun ömürlü olup duruşunuzdan kaynaklı olan kas ağrıları önlenmektedir.
Teknolojik bir cihaz olmasından dolayı mobil uygulaması ile senkron şekilde çalışan Straight sizlere günlük ve aylık duruşunuzu takip etme imkanı da sunmaktadır.
Yorum yazın
Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.